Microregiunea Dumbrava Narciselor

Microregiunea Dumbrava Narciselor face parte din microregiunile de dezvoltare ale judetului Brasov, constituind partea de est a zonei istorice Tara Fagarasului. Ca unitati geografice distingem versantii vestici ai Muntilor Persani, estul depresiunii Fagaras, valea Oltului si sud-estul Podisului Hartibaci, subunitate a Podisului Transilvaniei. Amplasata in partea centrala a judetului Brasov, microregiunea cuprinde comunele Comana, Mandra, Parau, Sercaia, Sinca si Sinca Noua.

Comuna Sinca Noua

Comuna Sinca Noua este situata la poalele muntilor Fagaras, pe valea Sincii, la o distanta de 30 km de Municipiul Fagaras si 50 de km de Municipiul Brasov. Suprafata comunei este de 8.500 ha din care 5.500 ha sunt paduri.
Teritoriul administrativ este strabatut de DN 73A care asigura legatura intre Rasnov si Sercaia. Satul Palti n este singurul sat apartinator de comuna, situat la o distanta de 7 km de centrul de comuna.

Biserica de lemn

Bisericuta atestata la 1644 are fundatie din piatra si este ridicata din barne de lemn imbinate la colturi in stilul traditional, cu ferestre lucrate dintr-o bucata.

Citeste mai mult

Biserica Sf. Ierarh Nicolae

Constructia bisericii a inceput in anul 1892 si s-a finalizat in anul 1894 cand biserica a fost sfintita de mitropolitul Miron Romanul insotit de un sobor de preoti din Tara Fagarasului.

Citeste mai mult

Manastirea Sinca Noua

Schitul Sinca Noua a fost infintat in anul 2009, prin osteneala obstii, si contributia satenilor, pe locul unei mai vechi vetre monahale.

Citeste mai mult

Istoria

Localitatea Sinca este atestata documentar din anul 1291.

In anul 1762 au avut loc doua evenimente importante care au dus la scindarea comunitatii romanesti din Sinca:
-Primul a fost ordinul imparatesei Maria Tereza ca romanii din Ardeal sa treaca la catolicism.

-Al doilea a fost infiintarea regimentelor de graniceri, ale Imperiului Austriac.

In urma acestor evenimente, 88 de familii din Sinca au hotarat sa-si paraseasca locuintele si sa se retraga in padurile situate in amonte pe valea Sincii. S-au oprit in aceste paduri la circa 9 km de vatra vechiului sat si s-au asezat in jurul unei manastiri ortodoxe situate pe dealul "Ghie".

Incet, incet au inceput sa defriseze padurile si au infiintat vatra unui nou sat pe care l-au numit Sinca Noua.

Localitatea Sinca Noua a fost cea mai mare comunitate romaneasca din Tara Fagarasului, avand statutul de comuna pana in anul 1968. Regimul Comunist a desfiintat comuna socotind-o localitate reactionara deoarece a sprijinit partizanii care au luptat in Muntii Fagarasului si nu au vrut sa-si inscrie terenurile in Colectivele Agricole de Productie. Astfel, Sinca Noua, a devenit sat al comunei Poiana Marului Comuna a fost reinfiintata prin legea 257/2002 si a avut o dezvoltare rapida. Astfel, s-au construit si modernizat multe institutii: primaria, scoala generala, caminul cultural, dispensarul, centrul pentru situatii de urgenta, centrul de informare turisti ca, bisericile, Manastirea Sinca Noua.

In anul 2005, Sinca Noua a primit statutul de Sat European din partea delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. Este prima comuna certificata ecologic din Romania. Detine o sectie de predare in limba germana la scoala generala.